úterý 27. října 2015

Puštík ti to spočítá

foto: Jirka Krofta
Na Jiříkovy závody vždycky chodím rád. On je pořádá tak blízko mého domova, že se na start snadno přesunu poklusem. To by byl hřích neběžet. Ale hlavně, a to nevím jak dokáže, vždycky je na těch jeho závodech pohoda. Může být chladno, může mrholit, dokonce můžou padat trakaře, ale pohodu si Jiřík nikdy nezapomene objednat. A tak jsem minulou sobotu vylezl z postele o hodinu dřív než obvykle. Oblékl jsem se, do báglu naložil něco náhradních svršků i spodků, přihodil jedny boty do terénu a vyrazil.

Musím přiznat, že běhat s báglem na zádech moc neumím. On tedy ten můj bágl není zrovna běžecký. Na zádech se vždycky divně natřásá, rachotí, očko zipu cvaká o plastové přezky, takže v kombinaci s mým dupáním a funěním musí mít lesní zvěř dojem, že se blíží přírodní katastrofa. Určitě si zvířátka oddechnou, když zjistí, že se nic nestalo a že kolem jen prosupěl jeden pomalý běžec s rachotícím báglem. Je zvláštní, jak taková prkotina dokáže znepříjemnit běh. Ještě že to netrvalo dlouho, dorazil jsem na místo startu a mohl nepohodlnou zátěž odložit.

foto: Jirka Krofta
A samotný závod? Jirka má jeden takový hloupý zlozvyk. Hned po startu musíte do kopce. Než mu stihnete začít hlasitě nadávat, co že to vymyslel za pekelnou trasu, dojde vám kyslík a tak se hlasité nadávání nekoná. Jen takové tiché brblání pod fousy ve stylu: "Já blbec, co sem lezu? Zase jsem se nechal nachytat. Příště mě tu neuvidí." Pak z předposledních sil doklopýtáte na vrchol stoupání, chcete dohnat ty před vámi, nechcete se nechat předběhnout těmi vzadu a tak zase pelášíte co to dá. A když konečně uvidíte cíl, máte takovou radost, že je to za vámi, že tomu Jiříkovi úplně zapomenete vynadat. Co vynadat?! Dokonce ho za tu trasu ještě pochválíte.

Když pak ještě můžete startovní číslo vyměnit za půllitr piva a horký párek, je to jasné. Bodou-li obě nohy schopné pohybu a hlava natolik v pořádku, abych trefil, má mě tady Jiřík příště zase.

Z role závodníka si na chvíli odskočím do kůže pořadatele. Už se kolem pořádání závodů motám dvacet let. V podstatě to bylo dvacet let marných pokusů zkrotit počítače, aby pomáhaly při měření a zpracování výsledků. Prakticky všechny pokusy končily podobně. Rozdíl mezi ruční prací a počítačem byl minimální, jen nervů o něco víc. Kromě drahých systémů s čipy, které si malý pořadatel nemůže dovolit, se pokrok jaksi nekonal. Nakonec jsme se smířili s tím, že sehraná dvojice se stopkami a ostrou tužkou je nad veškerou techniku. A když chceme mít jistotu? Tak dvě dvojice :-)

foto: Jirka Krofta
Tentokrát se ale zablesklo na lepší časy. Pavel vyvinul první program co znám, který skutečně funguje a je použitelný. Bez čipů, bez pomocníků, bez karambolů. Ještě jsme se nestačili vydýchat a z tiskárny lezly zpracované výsledky, celkově i po kategoriích. Samozřejmě by se ještě našly drobné mouchy, jako například proč k mému jménu přiřadil tak mizerný čas (a pořadí taky nic moc), ale když na tom ještě trochu zapracuje, bude to v pořádku. Určitě ten jeho systém na nějakých závodech rád vyzkouším. Doufám, že mě Pavel nebude moc proklínat, když tady zveřejním odkaz na jeho web.

Odkaz na výsledky a fotogalerii.



6 komentářů:

  1. Ahoj Mirku,
    moc ti děkuji za propagaci programu.
    P.S. bude ti příště stačit bedna, nebo to musí být první místo? :-)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavel je nejlepsi! Ten program je fakt super.. uz i ty hodne hodne predpotopni verze nadherne fungovaly.. Muselo to byt fajn.
      Mimochodem ta ulice "Na Placich".. do toho kopce, ta je vyzivna:), vzdycky na ni vzpomenu..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Fakt mu to funguje. Neuvěřitelný! Jo jo, ulice Na Placích do kopce, to je skvělá trasa :-)

      Vymazat
  2. :-) Nemusím být na bedně. Stačí, když neskončím v bedně.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, moc hezky clanek. Ja chci take pravidelne behat - alespon 4x tydne a ted mam dilema ktere boty si koupit, zatim u me zatim vitezi tyto - http://www.fashionstore.cz/boty-nike-free-5-0-1-1.html co si o nich myslis? pripadne muzes nejake poradit? moc se v tom nevyznam:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, s Nike free nemám žádnou zkušenost. Měla by to být bota s minimálním tlumením, která se hodí spíš pro běžce, kteří běhají přes špičku. Pokud běháš přes patu, asi bych doporučil něco více tlumeného, ale třeba Ti vyhovovat budou. V čem běháš doposud a jaké objemy? Výběr boty je z velké části věcí vlastního dobrého pocitu, ale jde i o zvyk, stavbu nohy, došlap, náklonnost k určité značce ... V pár větách se těžko radí. Budeš-li chtít, pošli mail na mirek.kratochvil@gmail.com

      Vymazat