pondělí 5. listopadu 2012

Máš pravdu 12Honzo, lepší je neběhat

Když mě 12Honza vyzval, abych konečně taky jednou napsal něco proti běhání, to si tedy pěkně naběhl. Já už jsem se v minulosti všelijakými běžeckými pseudoargumenty detailně zabýval, takže jsem si řekl, že přece stačí zlehka oprášit staré informace a doplnit je nejnovějšími poznatky. Ale pak jsem dva a půl roku starý text párkrát přelouskal a zjistil, že od té doby se mnoho nezměnilo. Mohl bych přidat pár detailů a upřesnění, ale na podstatě se už nic nezmění. Proto tady je původní text beze změn a přikrašlování:




Běžecké důvody - mýty a skutečnost 

Co stránek už bylo popsáno o důvodech, které běžce nutí obout boty a vyrazit pro pravidelnou dávku kilometrů. Někdy je to až neuvěřitelné, co si ti lidé nevymyslí. Abych vypátral skutečné motivy, nezbylo mi, než se vetřít do běžeckého společenství a ověřit jejich tvrzení na vlastní kůži. A co jsem zjistil? Samý výmysl, klam a lež, pouze ve výjimečných případech polopravda.

Zdraví, krása, kondice, dobrý pocit, sdílení zážitků s ostatními běžci, to jsou nejčastější důvody, které mi sdělili. Jak je to ale doopravdy?

Velká většina běžců tvrdila, že jedním z důvodů, proč běhají, je zdraví. Skutečnost je ale úplně jiná. Při běhu se spousta běžců zraní a o zdraví přijde, ale nezaznamenal jsem jediný případ, kdy by se někdo nemocný při běhu vyléčil.

S běháním pro krásu je to také trochu sporné. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsem se mohl uběhat a krása se nedostavila. Ani u ostatních běžců jsem nepozoroval jiný výsledek.

Další nepodložené tvrzení je, že běhají pro kondici. Spolehlivě se mi je podařilo vyvrátit. Dokonce jsem vypozoroval, že občas na začátku běhu jsem byl skutečně v kondici, ale po doběhu prakticky nikdy. Je tedy naprosto jednoznačné, že běháním se dá kondice jedině ztratit, ale nikoli získat.

A dobrý pocit? Tím myslíte to píchání v boku, lapání po dechu a studený pot? Měl jsem o dobrých pocitech původně jinou představu. Tedy další jednoznačně vyvrácený mýtus.

A sdílení zážitků s ostatními běžci? Co je to za nesmysl? Tím snad myslí to huhlání a supění, které vydávají, když se rozeběhnou?

Snad ještě, s trochou tolerance, se dá uznat, že ve výjimečně chladných dnech, jako je dnešní neděle*), skutečně existuje důvod. Běhají, aby nezmrzli. Ale není v takovém případě rozumnější zůstat doma, nebo, když už to opravdu jinak nejde, zahřát se nějakým tím alkoholem**)?

Někteří běžci stižení takzvanou závodnickou úchylkou tvrdí, že běhají, aby vyhráli. Po náročném statistickém bádání se mi ovšem podařilo nalézt matematickou zákonitost, která i tento důvod jednoznačně vyvrací. V každém závodě vyhrál jen jeden běžec, zatímco všichni ostatní skončili poražení. Neběhají tedy, aby vyhráli, ale aby prohráli. To přece není normální.

Po delším pečlivém bádání zůstal jediný pravdivý důvod běhání, který ovšem žádný z běžců otevřeně nepřiznal. Běhají, protože jsou líní dělat něco užitečného.

Výzkum běhu a důvodů k němu považuji za uzavřenou záležitost. Proto navrhuji, aby běh byl co nejdříve vyškrtnut ze seznamu povolených způsobů pohybu.

Poznámky autora: 

*) pro ty, kteří nevědí: tehdy byla pěkná kosa

**) ještě jsme netušili, že se dostaví nějaká metanolová aféra

6 komentářů:

  1. Běhání má snad jen jedinou výhodu a to ,že je po něm žízeň a dobře se o něm kecá v hospodě.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, ale já jsem se pokoušel najít argumenty proti. Tenhle je jasně pro :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ha, jsem odhalena, běhám opravdu, protože jsem líná dělat něco užitečného :-)Zuzka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mi to odhalení zvedlo adrenalin, že jsem zapomněla napsat, že je to skvělej článek :-) Zuzka

    OdpovědětVymazat
  5. No ted jen, aby to veslo v obecnou znamost:). Aby se treba Prokopak a prilehle konciny i smer Karlstejn neustale udrzely jako nedotcena - tedy neobehana:) - priroda, kde pobiha jen par silencu:).

    Mej se fajn! A diky za propagaci spravnych myslenek! 12:)

    OdpovědětVymazat