středa 25. července 2012

Komu budu držet pěsti?

Už za pár dnů vypukne naplno to olympijské šílenství. Samozřejmě budu držet palce všem našim, ať už se utkají o vavříny v jakémkoli sportu. Ale sportem číslo jedna pro mě zůstane atletika. A z atletů budu některým fandit ještě o kousek víc než ostatním.

Bára Špotáková to s obhajobou nebude mít vůbec jednoduché. Sezóna začala slibně a v prvních týdnech se zdálo, že nebude mít konkurentku. Ale jak doba poskočila do léta, najednou se vyrojilo hned celé hejno soupeřek, které nás nenechají v klidu do posledního hodu. Snad bude mít Bára po závodě stejně dobrou náladu, jakou měla před dvěma lety, když se věnovala atletické drobotině, když pomáhala na svět Atletice pro děti.

Aby se na olympiádu dostal český maratonec, to se nestává příliš často. Nečekáme žádné zázraky. Afričtí vytrvalci zřejmě budou pro Jana Kreisingera příliš tvrdým oříškem. Ale už jen účast je v tomto případě přece obrovským úspěchem. Možná stojíme na počátku dlouhé série olympijských maratonských účastí. A nebo jsme svědky něčeho ojedinělého, co se nebude dlouhé roky opakovat? Kdo ví.

Pro Ivanu Sekyrovou je olympiáda zaslouženou odměnou za celou její dlouhou a bohatou kariéru. Ani od ní nemůžeme čekat útok na medaile, ale kdo ví? Olympijský závod je jedinečný a od startovní čáry do cíle bude pro všechny závodnice stejně daleko. Když se na svůj výkon soustředí stejně pekelně, jako to dokázala před dvěma lety před noční pražskou pětkou, možná nás její výkon mile překvapí.


Vícebojařka Eliška Klučinová byla odjakživa bojovnice. Její snímek s maminkou těsně po doběhu osmistovky na přeboru Prahy v roce 2000 je toho důkazem. Elišce tehdy bylo dvanáct a do osmistovky šla chvíli po vítězství v jiné disciplíně. Přesto ji ani na moment nenapadlo, že by závod mohla vypustit. Do Londýna neodjíždí s ambicemi na medaili, ale pokud se jí bude dařit v jednotlivých disciplínách a nezradí zdraví, třeba se dočkáme nového českého rekordu. Trochu horší situace nastane, jestli jí některá disciplína nevyjde. Od toho momentu obvykle zafunguje podvědomí a výkony jdou dolů.

Ale letos máme skvělých atletů a atletek nebývalou úrodu. Třeba překvapí některá z rychlých holek nebo některý z dalších běžců. Vždyť tolik běžců a běžkyň jsme na olympiádě neměli ani za dob Zátopkových. Ať to všem běží co nejlépe.


Žádné komentáře:

Okomentovat